Jumaat, 22 Ogos 2014

Seronoknya Sekolah Kampung!

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh.
Salam Cupcakes Cokelet Strawberry.

Hai. Hai. Hai. Hai. Hai. Ehem, lama sangat dah tak update Tanah Kedaung Lyeen. Rasa macam dah berpuluh-puluh tahun,  pengunjung pun makin hari makin turun je graf stats. Sebeb tu hari ni terbuka pintu hati nak update Tanah Kedaung walaupun sebenarnya tengah berdepan dengan tugasan yang kena submit esok sebelum pukul 2 petang. 

Sekarang ni Lyeen duduk Kuala Selangor sebab tengah praktikum fasa dua untuk tempoh dua bulan. Selama dua bulan ni Lyeen terpaksa  berdiri atas kaki sendiri sebab duduk jauh dari kawan-kawan lain. Tempat baru untuk Lyeen, suasana baru. Semua baru. Paling penting, rumah baru yang cantik sangat, terasa macam orang kaya duduk rumah sendiri. Hahaha.


Pengalaman mengajar dekat kawasan kampung nyata lagi seronok berbanding mengajar dekat kawasan bandar. Sebab murid-murid dekat kampung ni baik-baik je, bukanlah cakap murid kat kawasan bandar tak baik. Tapi, murid bandar dan murid kampung memang ada bezanya dari aspek sikap, sifat, pengetahuan semasa dan macam-macam lagi.Sebab tu IPG bagi guru-guru pelatih macam kami ni rasa sendiri mengajar budak-budak yang macam-macam ragam sebenarnya untuk berdepan dengan situasi sebenar nanti.

Lyeen mengajar kelas tahun 2 Bijak. Dalam kelas ni, Lyeen ada murid kembar. Selalu jer tersilap marah, tersilap panggil, tersilap pulangkan buku, tersilap bagi soalan sebab muka memang tak boleh beza langsung. Seorang nama Amin dan sorang lagi nama Amin. Kaki buli Lyen juga sebab diorang tahu Lyeen tak dapat bezakan diorang, pandia je nak kenakan Lyeen. Duduk pulak sebelah menyebelah. Lagi cikgu pening!

Masuk hari ni dah sebulan lebih duduk Sekolah Kebangsaan Sungai Terap, Tanjong Karang ni. Cikgu-cikgu dia pun super duper baik, peramah dan tak pun sombong pun dengan kami. Selalu jer bagi pendapat dan idea dekat kami. Lagi-lagi guru pembimbing Lyeen yang sangat cool, Cikgu Suraya dengan Cikgu Rosdi. Bila kena selia memang bergegar juga kepala lutut, tapi alhamdullilah Lyeen masih hidup juga sampai hari ni. Haahhahaha.

Kerja yang paling 'seronok' buat sebab kena buat sampai enam muka surat sehari. Setiap minggu kena beli tiga batang pen biru dan satu batang pen hitam. Banyak koleksi pen aku.

Okay, cukup setakat ni. Nanti balik KL, Lyeen update lagi Tanah Kedaung ni sebab sekarang assignment tengah memanggil-manggil nak kena siapkan hari ni juga. Ingatkan nak jadi cikgu ni boleh rileks dah, tapi dalam masa yang sama kena jadi student juga. Dalam masa yang sama kena jadi cikgu dan pelajar sekali. Dua-dua dapat rasa. Yeahh!
Nota pink: Esok sekolah buat Program 1 Murid 1 Sukan dan Lyeen jadi guru pembimbing untuk Bola Jaring bahagian gerak kaki walaupun sebenarnya Lyeen hanya pernah main bola jaring dua kali je dalam hidup ni. Takpa, esok Lyeen ajak murid-murid main gerak-gerak kaki jer. Hahahaha.
Ok bai. Assalamualaikum.

1 000 Makan Cupcakes!:

Hidayah Suhailee berkata...

wah.. bestnya.. :) uuuuuu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...