Rabu, 21 Mei 2014

Hukum Menghukum?

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh.
Salam Cupcakes Cokelet Pink.

Sebenarnya sekarang tengah study. Tapi, rehat kejap dan terus buka dashboard untuk taip short entry malam ni. Tajuk entry rasa macam senstif je. Apa yag dihukum? Apa yang menghukum? Sebenarnya tengah belajar hukum diterangkan dan menerangkan dalam bahasa melayu. Puas belek-belek Kamus Tatabahasa Dewan hari ni sampai tertidur dengan kamus. Memang kita study satu semester ni tapi engkau tahulah anak-anak zaman sekarang ni mudah jer lupa. Kena refresh balik. 

Kata Tunggal.
Kata Terbitan.
Kata Majmuk.
Kata Ganda.

Tak masuklah lagi dengan imbuhan siap ada morfem kosong, tak kosong, fleksi dan berbagai jenis. Itu untuk paper esok. MORFOLOGI. Part yang lusa lagi berasap. Nak analisis ayat. Siap sedia dengan peluru. Hahahahahaha. Paper SINTAKSIS yang terkenal dengan jolokan nama "Subjek Berhantu"...Hahaaha, Dulu mintak kursus ni ingatkan senang. Alih-alih nak belajar mak aihhhhhhh. Rasa macam besarnya bahasa Melayu. Patutlah kena study lima tahun setengah. 
Teringat dulu dekat sekolah, ada senior selalu panggil Lyeen, "Kamus Dewan bergerak" sebab dia selalu tanya Lyeen maksud sesuatu perkataan. Lepastu, bila tolong dia akan belanja Lyeen makan roti canai dekat kantin. Hahahhaa.Sekarang ni, nak belajar pun sampai pening. Nanti aku jadi cikgu aku nak PAKSA student aku hafal Kamus Dewan dan Tatabahasa Dewan ni. Hahahaha.

Okay, esok paper MORFOLOGI, pukul 8.00 pagi hingga 11.00 pagi.  Be nice please. Please. Wish me luck! Ok bai. Assalamualaikum.


3 000 Makan Cupcakes!:

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata...

Wow!! Ena ni bab bahasa ni, minta maaf la. Hahahahaha. Apapun, ena yakin lyeen boleh buat. All the best

Nabila Mansor berkata...

kamu di tag untuk liebster award ..jum terjah http://vanilacoklatpeace.blogspot.com/2014/05/liebster-award.html

young girl berkata...

tingat masa blajar kata ganda n kata-kata yg len

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...