Rabu, 20 November 2013

What you give, you get back!

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh.
Salam manis-manis dan salam penuh kasih sayang.

Alhamdulillah, line broadband ni seakan-akan memberi ruang dan peluang untuk Lyeen update blog sehari sekali. Sekurang-kurangnya ada juga benda boleh Lyeen share untuk pembaca blog ini. Taklah, tiap masa tekan url blog ni asyik keluar benda yang sama kan? Hahahahah. Sebenarnya, sekarang ni pun Lyeen tengah tunggu blogger Nabila Medan tak busy untuk edit blog Lyeen ni lagi. Lyeen ni orang yang suka tukar-tukar selera tu sebab blog ni dah banyak kali tukar wajah. Blog jer i tukar-tukar u ollls! Benda lain tak nak tukar-tukar sebab Lyeen setia orangnya. Eh? Huh...! Hahahahaha.
Sepanjang balik dekat Sabah ni banyak yang Lyeen buat. Tolong Mak, tolong Abah, tolong Mak cik, tolong Pak Cik. Baiknya aku kan? Biasalah, cuti ni Lyeen cuba manfaatkan sebaik-baiknya sebab Lyeen takut bila balik KL nanti susah dah nak balik Tawau. Hari ni, Lyeen tolong Mak Cik buat laporan kewangan sementara mak Lyeen pergi melawat nenek Lyeen dekat Kampung Tanjung Batu. Searchlah guna GPS... ehem! Sepanjang balik ni juga kan, hari-hari Lyeen jadi tukang masak. Bestnya, lama sangat tak masak sampai dah lupa skill nak masak. Eh? Semalam masak, Ikan Putih Masak Sos dan Sayur Sawi. Petang semalam pula buat kuih donut u olsss. Bahagianya hidup aku bila mak aku puji yang kuih tu sedap. Ehem, rasa macam nak tanya.."Mak, boleh kahwin sudaaaaaa?" Krikkk...krikkk..krikkkk..!
Semalam, bagi hint nak cerita pasal apa entry selepas ni. Yes! Apa pandangan korang pasal ni? Bagi Lyeen, sejauh mana kita nak mainkan perasaan orang ni kan, suatu masa orang akan  mainkan perasaan kita semula. Serius gua cakap sama luuu! Eh? Ingat tak pada pepatah Inggeris, "What you give, you get back!" Kau bagi madu, kau dapat madu semula. Bila kau bagi racun, kau akan dapat racun juga lah kan? Hidup ini suatu yang adil dan saksama sebab kita semua sama. Bila kita mainkan perasaan orang ni kan, memang kita akan rasa puas dan kita akan rasa, "Wah, hebatnya aku dapat mainkan perasaan dia tu! Padan muka kau...!" Tapi, you should know yang suatu masa awak akan rasa menyesal sangat-sangat dan rasa nak putar balik semua jam yang ada dekat muka bumi ni supaya awak dapat kembali pada masa tu. But, trust me yang awak sebenarnya membuang masa.

Kesimpulannya, kita tak mau aiihhh mainkan perasaan orang nanti suatu masa kita akan kena balik. Takmau! Takmau! So, kita berjanji pada diri sendiri yang kita tak akan buat jahat dekat orang supaya orang lain juga tak buat jahat kat kita. Tapi, kalau kita buat baik je, orang akan pijak kepala kita. No..! Buat baik berpada-pada, baik tapi tegas. Baik tapi serius. Baik tapi berpaksikan niat. Baik biar pada landasannya. Jangan baik tak bertempat sampai orang lain boleh ejek-ejek dan kenakan u ollls! Kita baik tapi biar orang hormat kita. Macamana? Tegas dan sayangi diri, bila kita sayangi diri kita. Kita tak akan biarkan siapa-siapapun aniaya kita walau sedikit pun! 

Ok, takat ni aje. Bai. Assalamualaikum.

P/S: Jum join SEGMEN Lyeen untuk dapat Tudung Bawal Delisya percuma! Masih berlangsung dan jangan lewat!


9 000 Makan Cupcakes!:

IraNur berkata...

nampaknya lyeen dah boleh kahwin. weee :p

yup, kita tak boleh ngada2 nak mainkan perasaan orang. takut one day, kita terkena.

am zura berkata...

cantik blog lyeen..jemput singgah blog saya ye..

Adam Faiz berkata...

setuju :)

zulhilmi tempoyak berkata...

macam penah dgr lagu ni...

Nurfaezah Abdullah berkata...

what about the situation where we buat baik kat orang tapi we receive kejahatan in the end.

Anis Shafeera berkata...

Hi si cantik...saya singgah n follow sini..salam kenalan.. :)

ANa Ahmad berkata...

hehehe yes tepat sekali lyeen...
so kena lah istikomah ( teruskan maintain buat baik hehehe)
amboi pandai masak ka? boleh masuk dalam list calon2 isteri ni hik4.. :P

Leeza Dayasari berkata...

ehem hem... setuju...

Irwan Alessa berkata...

terkadang kita aakan dapat balik apa yang kita beri pada orang lain.. berbuat baiklah pada sesama manusia..

p/s : Awat lagu sedih ni Lyeen.. adeh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...