Jumaat, 8 Februari 2013

Syukur: Tips Tambah Berat Badan.

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh,
Salam Cupcakes Vanilla Strawberry.

Alhamdullilah, menaip lagi. Last taip entry hari Selasa tadi. Sedih. Betapa semakin jauhnya Lyeen dari dunia blogging. Tapi, alhamdullilah still blogwalking untuk menyepahkan cupcakes di setiap ceruk bloglist yang Lyeen dah buat. Bloglist dah ada kalau tak blogwalking mana jadik kan? HAHA. Pagi tadi baru je selesai ceramah sempena Sambutan Maulidur Rasul kat IPG Lyeen. Banyak pengisian yang Lyeen dapat even ada sesetengah part-part dan minit aku buat hal sendiri tanpa faham apa yang penceramah cakap. Tapi, totally Lyeen faham okay. Sure!

Cerita pasal macamana kita nak terapkan sifat-sifat terpuji Rasullullah SAW dalam kehidupan seharian. Best! Plus, penceramah super duper best. Tak mengantuk pun sebab dia pandai buat lawak. Tu yang best!
Ok. Hari ni dah last kuliah! Esok dah mula cuti. Bahagianya banyak cuti. Lyeen akan balik Karak untuk seminggu ni. Balik dengan adik yang duk kat UIA tu. Malangnya dia cuti tak sampai seminggu. Bolehlah aku sakitkan hati dia dengan cuti aku yang banyak!



Aku tak sangka aku pandai buat muka duck face! Ewwww....HAHA. Aku rindu nak pakai baju kebaya aku. HAHA. Sekarang, baju kebaya Lyeen dah lipat comel-comel lepastu letak dlama bagasi yang selalu bawa balik Sabah tu. Memang tak boleh nak guna dah. Betapa juga Lyeen kena sedar diri bahawa baju kebaya bukan milikku lagi. Takpa. Berat badan yang bertambah itu comel. Dan pipi yang mula mengembang itu cool. Kau abaikan jer orang yang kata kau gemuk. Mereka jealous. HAHA. Hakikatnya, Lyeen bersyukur sebab BMI badan dah normal. Kalau dulu asyik kurang berat badan je! Siap doktor pernah cakap macam ni.." Awak kena makan lebih. Kalau tak akan effect bila awak mengandung dan nak melahirkan pada masa akan datang.." See. Aku tak tahu pun, bila terlalu kurus ni akan effect bila mengandung!

Lyeen tanya kenapa pula doktor? So, doktor tu jawab macam ni.."Nanti you tak cukup tenaga. Kalau badan you kecik nanti you tak boleh nak teran. Nanti kaki you kena gantung. So, makan lebih sikit. Tapi biar yang berkhasiat!"..Wah....betapa takutnya bila dengar 'gantung kaki'.. Ok. Mulai detik tu Lyeen berazam, bertekad dan bermatlamat tinggi untuk makan banyak! Dan, sekarang. Alhamdullilah..:) Suatu hari nanti Lyeen boleh mengandung dan melahirkan dengan mudah. Ahaks! HAHA. InsyaAllah. Tak salah share ilmu macam ni. Sebab, apa yang kita buat hari ni tentukan masa depan kita. Taknak aku kena gantung-gantung kaki bagai!



Apa rahsia nak jadi macam Lyeen? Mudah jer. Makan. Makan.Makan. Makan. Terutamanya waktu malam.   Lyeen memang tak kan lepas makan malam. Kau ada makan roti canai dua keping pukul 11 malam? Takdak kan. HAHA. Tapi, Lyeen makan. Buat muka tak tahu malu jer beli roti canai pukul 9 malam kat restoran. Janji kenyang! Lagi satu, banyak minum air. Dulu ,Lyeen minum sebitol kecik jer. Sekarang botol besar pun tak cukup! Paling penting, jangan minum minuman berkarbonat! Minumlah susu kacang soya, cincau, carrrot susu dan lain-lain minuman fresh..

NOTA PINK: Bila orang lain sibuk nak kurus. Lyeen merangkak-rangkak nak tambah lemak. Apapun, kita perlu bersyukur dengan apa yang kita ada okay? Tak payah nak makan itu ini. Takut ada effect dalaman tu yang bahaya. Jangan lupa banyak makan sayur. Macam Lyeen. Fanatik dengan sayur sawi dan kangkung! Tak lama muka macam sawi! Utamakan kesihatan anda ok!

Ok bai. Assalamualaikum.


19 000 Makan Cupcakes!:

Paly berkata...

paly plak tgh diet, kasi slim skit, hehe

Irwan Alessa berkata...

wahh best ni.. wan pun tengah buat badan, nak macam aaron aziz :)

Fakhruru berkata...

hehe! bgus lar.. sma2 kite tmbh brat bdn yek ^^

rpa2nya Cik Lyeen nie IPBM yek.. kite jiran lar yek, from IPBA.. hahaha!!

http://fakhruru.blogspot.com

Nadia Johari berkata...

nad pun bert bdn x naik..dh mkn bnyk tu..tp mak ckp pas kwin naikla..hehe

Ain Riz berkata...

haha , kemain kakak jadikk dr diet plop naa ? haha .
ain taa diet taa tak nak gmok . naik kg diet , taak naik kg , makan selagii ade mkanan kat rmah . hehe

deno berkata...

kalau ada selera makan selalu kan best.. deno ni jarang2 je selera

Aimi Syahirah berkata...

We have same problem! mau tambah berat badan. hehe

PeRdU cINta berkata...

alhamdulillah..maintainkan BMI ye..besederhana dalam segala hal dan urusan itu adalah lebih baik.. :)

Anne Rihann berkata...

sy pn kurus..tp skrg dh naik ckt..petua..senam+swim, sbb lps bsenam kte lapar n mkn byk..so tmbh la ckt berat..bdn pn fit..x lembik..haha

michelle De hunny berkata...

comel gila muka duck face tu. hehe ..

selamat bercuti.muhun jgn sakitkan hati adik ko tu.haha :P

najihahfara berkata...

betul..makan tengah malam mambantu nak gemukkan badan hee

C.T.K berkata...

ct nk turunkan berat bdn...hihihi..xpe, yg penting sihat..comel kamu :D

Kassya Aswar berkata...

nak tambah berat jugaaaaakkk. BMI tak normal hahaaaaa. btw, comel arr gambar duckface tu :)

red jambu berkata...

bkn lyeen sorg j nk gemuk,. sy pn nk gemuk jugak. xnak kne gantung kaki...!! takutt.. :3

nabila biela berkata...

sme3...xske org pggil kurus kedinggg..huu

alia syuhada berkata...

Akak lyeen chubby ! Bukan gemukk ! Comellll !! ^^

yaya c domo berkata...

:) comelnya..

✿A I N A A✿ berkata...

ena memang tak nak makan malam dah.. makan ringan2 je... sumpah, my tummy dah boyot semacam.. huduh!

sa mic berkata...

gemuk sederhana cukup ah, jgn terlalu gemuk pula, nanti masalah lain juga yang datangnya, hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...