Selasa, 26 Februari 2013

BMM 3106: LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENJALANKAN SESI PEMULIHAN



Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh.
Salam Cupcakes Vanilla.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENJALANKAN SESI PEMULIHAN

1.    Mengenalpasti murid-murid.
·       Secara verbal (Guru menyoal murid dan meminta murid untuk mengeja,membaca atau menulis).
·       Secara non-verbal (Melalui pemerhatian ketika murid melaksanakan aktiviti).

2.    Merancang strategi.
·       Bina langkah untuk mengatasi masalah.
·       Guru menggunakan bahasa baku. (Terutamanya untuk memulihkan kemahiran lisan).
·       Membina ‘first impression’ yang baik dengan murid.

3.    Menyediakan bahan pengajaran.
·       Bahan pengajaran yang menarik dan afektif.
·       Bahan interaktif akan lebih menarik. (Contoh: Video, lagu-lagu)
·       Buat aktiviti yang akan mengembirakan dan meransang minat  murid. (Contoh: Berdiri, angkat tangan).

4.    Melaksanakan aktiviti pemulihan.
·       Mengabungkan semua kemahiran 3M.
·       Mengabungkan bahan dan aktiviti PdP.

5.    Penilaian.
·       Nyatakan adakah murid sudah mengenal dan memahami objektif PdP.
·       Buat refleksi.
·       Menjalankan tindakan susulan. (Contoh: guna aktiviti atau langkah lain untuk membantu murid memahami PdP apabila murid masih tidak memahami PdP ketika guru meggunakan bahan yang sebelumnya).

Sumber: Nota Kuliah 

Nota Pink : Semoga membantu..:)

Ok bai. Assalamualaikum.


9 000 Makan Cupcakes!:

C.T.K berkata...

wah bagus panduannyer..smoga dgn cara ni dapat memulihkan pelajar yg bermasalah :)

ANa Ahmad berkata...

ada bakat ni mcm lecture pun ada, cikgu pun ada hehe ..sedap cupcake, nak cupcake perisa vanila pulak lah, ada tak? hehe :D

~IraNur~ berkata...

wahh.. dah ada tokoh cikgu ni..
good luck xD

Farah Waheda Wahid berkata...

nice sharing dear.. ^_^

nabila biela berkata...

bila bakal cikgu menaip..hehe..gud luck lyenn..cikgu comeyy

✿A I N A A✿ berkata...

benda ni yang ganti UPSR tu yea??? sistem terbaru sekarang ni wahhhh

Nisha Nisrina berkata...

Hai.. ^_^ Kalau ada masa, jemputlah join Segmen saya :)

http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/02/segmen-nisha-nak-follow-korang.html

Nadia Johari berkata...

bukan senang nk jadi guru..hehe..good luck

Alyn Roslan berkata...

ada bakat jadi cikgu.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...